FİDAN BAKIMI

20181106_160148-min

20170303_175049-min

Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran’ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin’dir. Bazılarına göre ise ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore’ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. 

 ww.asilikamanfidani.com

Kökeni itibariyle dünyada büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizi (Juglans Regia) çeşitli göçler ve ticaret kervanları vasıtasıyla doğal yayılma alanı dışına da götürülmüş olup, bugün tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Ceviz dikiminde sıra arası 8m fidan sıra arası 4m (8×4) veya sıra arası 7m, sıra arası 3,5m (7×3,5)  ile dikim yapılabilir.Yani bir dönüme 35-40 adet ceviz fidanı dikilebilir. Böyle dikimlerde ceviz fidanı çeşidi ön plana çıkarılmalıdır.Yan göz verimi olmayan cevizler sık dikime uygun olmaz.İlerleyen yıllarda bu ağaçlar çok budama ister.Cevizde çok budamayı sevmez.Cevizde şekil budaması ve ürün budaması yapılır.Bir elma ağacı gibi her yıl budanmaz.Sık dikimlerde mutlaka budamayı bilen kişiler yapmalıdır.

CEVİZ FİDANİ BAKIMI

OCAK:Bitki dinlenme halindedir.iyi yanmı havyan gübresi etrafına atılarak topraga karıştırılır.

ŞUBAT:bitki uyuma halindedir.iyi yanmış hayvan gübresi etrafına atılarak toprağa karıştırılır.     don olmayan günlerde aşı kalemleri alınıp serin yerde muhafaza edilir.kalem aşısı yapılır

MART:Bitki uyanmaya hazırlanır. bordo bulamacı atılır. bitkiye yarma aşıya başlanır.bitkinin budanma zamanıdır.budanan yerler aşı macunuyla kapatılır

NİSAN:Bitki kök çalışmalarını hızlandırır.uyanmaya başlar.aşı yapımına devam edilir,toprak tahlillerine göre kimyasal gübreleme yapılır.bitkinin budanma zamanıdır.budanan yerler aşı macunuyla kapatılır.sulamaya başlanır.

MAYIS:Sulamaya devam edilir,seralarda ot alma işlemine devam edilir.yapılan aşıların bağları çözülür.

HAZİRAN:Sulamaya devam edilir,göz aşısı başlar gübreleme programı varsa gübrelemeye devam edilir.

TEMMUZ:Sulamaya devam edilir,göz aşısı yapılır.

AĞUSTOZ:Sulamaya devam edilir,durgun yama aşısına başlanır.zorunlu olmadıkça kimyasal gübre kullanılmaz.

EYLÜL:Sulama programı sona erer durgun yama aşısına devam edilir.çatlamaya başlayan ceviz meyvesi toplanmaya başlanır.durgun ve yama aşısı devam eder.

EKİM:Ceviz meyvesi  silkme ve toplama yöntemiyle hasata devam edilir.

KASIM:Bitki uyuma dönemine girmeye başlar, dökülen yapraklar toplanılarak bahçenin dışında yakılır.

ARALIK:Bitkinin uyuma dönemidir, kışları sert geçmeyen yerlerde ceviz budaması yapılır,budanan yerler sutut veya aşı macunuyla kapatılır.hayvansal gübre atılabilir.

ww.asilikamanfidani.com


 

aşılı kaman fidanı
ceviz fidanı